• Henrik

Hvordan spørre om hjelp med avhengighet?

Oppdatert: 13. mar.

Uansett om du er pårørende til en som sliter med avhengighet eller om du selv er avhengig, så er det utrolig viktig at du strekker ut en hånd å ber om hjelp. For den pårørendes sin del handler det om å ikke selv bli dratt ned i en medavhengighet, og for den avhengige er det fordi du ikke har kontroll, selv om du innbiller deg at du har det.Avhengighet er en komplisert og ganske så sleip sykdom, faktisk så sleip at avhengigheten klarer å overtale deg om at du ikke har noe problem. Dette er en av grunnene til at mange avhengige ikke ber om hjelp. Å be om hjelp kan være så vanskelig for en som sliter, at det rett å slett er lettere å bare fortsette å leve livet i en nedadgående spiral. Det er vanskelig å be om hjelp, men det er helt avgjørende.


Heldigvis så er det å be om hjelp oftest den vanskelige biten for å komme i gang med en tilfrisknings prosess. For meg personlig var dette tilfelle. Det gikk mange år der jeg skjønte at jeg trengte hjelp for å komme ut av rusproblemet mitt, men jeg turte ikke å be om hjelp.Så hvordan bite i det sure eple og be om hjelp?


Send en epost

For mange kan det enkleste være å starte med å sende en epost. Å skrive kan ofte være enklere en å ta en samtale, særlig når det kommer til å det be om hjelp. Når du skriver ting ned kan det hjelpe deg å organisere tankene dine på en måte som gir mer mening, og det kan gi deg selv noen åpenbaringer om kampen du kjemper med deg selv. En annen fordel med å sende en epost er at når den er sendt så er det gjort, du kan ikke trekke det tilbake, og det er nå et faktum at du har bedt om hjelp. Det vil bli en enorm lettelse for deg å vite at du ikke er alene om problemet ditt lenger.


Du er selvsagt hjertelig velkommen til å sende en epost til post@mindfullife.no så finner vi veien derfra sammen. Kontakten mellom oss forblir anonym og er helt uforpliktende.


Finn likesinnede som har vært igjennom det samme som deg


Det finnes ingen som kan sette seg bedre inn i situasjonen din bedre enn andre som gjennomgår eller har gjennomgått det samme som deg. Disse menneskene er stort sett alltid villige til å snakke med deg, og de kan også forstå og sette seg inn i situasjonen din. De vet hvordan det var, og en samtale med en likesinnet kan lette på frykten din. Du kan spørre hvordan det var og hvordan de kom seg ut av avhengigheten. Etter en sånn samtale kan du reflekter over om det kan være nyttig for deg å gå samme vei for å komme deg videre med livet.


Du finner likesinnede i grupper som feks. NA eller AA


Ta kontakt med en profesjonell eller en hjelpelinje


Du kan ta en prat med fastlegen din og be om en henvisning til en spesialist. Du kan også finne en del forskjellige hjelpe -og støtte apparat online med et enkelt google søk. Dette alternativet kan ofte være enklere enn å møte fastlegen din da du ikke trenger å møte personen fysisk og dermed føle deg mer anonym.


Du kan gå inn på rustelefonens hjemmeside for å komme i kontakt med dem. Det er en offentlig informasjons- og veiledningstjeneste for hele Norge. De tar i mot henvendelser som omhandler rusmidler, rusmiddelbruk og rusproblematikk med særlig fokus på ungdom, men alle er velkomne til å ta kontakt uansett.


Svelg kamelen - Be om hjelp!

1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle